Kosmocar-section-hero-visual-press-releases-1900x600
27.022021

Χάνου Μίκολα, πρωταγωνιστής της αγωνιστικής ιστορίας της Audi

Audi

 

 • Σε ηλικία 78 ετών απεβίωσε ο Χάνου Μίκολα, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι του 1983
 • Ο επονομαζόμενος «Ιπτάμενος Φινλανδός» αποτέλεσε τον βασικό συνεργάτη της Audi στην εξέλιξη του quattro, του συστήματος που στο πέρασμα του χρόνου έγινε συνώνυμο της κορυφαίας τετρακίνησης και της ασφαλούς οδήγησης σε κάθε είδους γλιστερή επιφάνεια
 • Στα χέρια του Χάνου Μίκολα, το Audi Quattro σημείωσε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του, κατακτώντας στην πορεία μία θέση στο πάνθεο των σημαντικότερων αγωνιστικών αυτοκινήτων ράλι και στην καρδιά των φίλων του Motorsport
 • Ένα video της Audi για τον Χάνου Μίκολα: http://bit.ly/AUDI_HANNU_MIKKOLA

 

Ο παγκόσμιος μηχανοκίνητος αθλητισμός και η Audi θρηνούν την απώλεια μίας πολύ σημαντικής προσωπικότητας, του Φινλανδού Χάνου Μίκολα, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι του 1983, στο τιμόνι του Audi Quattro, θα μείνει στην ιστορία πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και τις επιτυχίες του, για τη συμβολή του στην κυριαρχία του quattro, αρχικά στη διεθνή Motorsport σκηνή, πριν αυτό καταστεί συνώνυμο της κορυφαίας τετρακίνησης και της γεμάτης αυτοπεποίθηση και σιγουριά οδήγησης σε κάθε γλιστερή επιφάνεια. Δεν είναι υπερβολή, ότι η παγκόσμια αυτοκίνηση οφείλει πολλά στον «Ιπτάμενο Φινλανδό»!

AUDI - HANNU MIKKOLA - ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΣΑΦΑΡΙ

Το οξύμωρο της συμβολής του Μίκολα στην εξέλιξη και επιτυχία του quattro είναι ότι πριν το 1983 και τον παγκόσμιο τίτλο, ο Φινλανδός είχε γίνει διάσημος και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής για την πολύ γρήγορη οδήγησή του με το πλάι, με την οποία ξεσήκωνε τα πλήθη στο πέρασμά του. Όλα όμως ξεκίνησαν να αλλάζουν από το 1980, όταν η Audi επέλεξε τον Μίκολα για να «στηρίξει» πάνω του το project quattro, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις εξελικτικές του ικανότητες, κάτι για το οποίο στην πορεία δικαιώθηκε.

AUDI - HANNU MIKKOLA - NIKH ΣΤΟ RAC 1981 & 1982

Οι επιτυχίες ήρθαν γρήγορα, με τον Μίκολα να ξεχνάει την αγαπημένη του πλαγιολίσθηση και να επιδεικνύει την αξία της τετρακίνησης. Προηγήθηκε στο τιμόνι ενός Audi Quattro στο εναρκτήριο ράλι του 1981, στο Μόντε-Κάρλο, πριν εγκαταλείψει από ατύχημα. Κέρδισε τον επόμενο αγώνα, το Ράλι Σουηδίας και την ίδια χρονιά και το RAC, αλλά το 1981 – όπως και το 1982 – αποδείχθηκαν τελικά χρονιές εξέλιξης και τελειοποίησης του quattro. Βέβαια, ας σημειωθεί ότι το 1982, με συνδυασμό των νικών που πέτυχαν με Audi Quattro ο Χάνου Μίκολα και η team-mate του Μισέλ Μουτόν, η Audi κέρδισε το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

AUDI QUATTRO original

Ο θρίαμβος για τον Μίκολα ήρθε την επόμενη χρονιά, όταν με συνοδηγό τον Άρνε Χέρτζ, στο τιμόνι του Audi Quattro, με τέσσερις νίκες και τρεις δεύτερες θέσεις στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι, σε ηλικία 41 ετών – μέχρι σήμερα κατέχει το ρεκόρ του γηραιότερου που κατακτά τον τίτλο! Την επόμενη χρονιά, η επιτυχία ήταν καθολική για την Audi, αφού κατέκτησε τους παγκόσμιους τίτλους τόσο στους οδηγούς (με τον Στιγκ Μπλόκμβιστ αυτήν τη φορά) όσο και στους κατασκευαστές, με τον Μίκολα να συνεισφέρει τα μέγιστα, με μία νίκη, τέσσερις δεύτερες και τρεις τρίτες θέσεις, σε σύνολο εννέα εμφανίσεων!

AUDI QUATTRO ACROPOLIS RALLY 1983

Με 18 συνολικά νίκες σε ράλι του παγκόσμιου πρωταθλήματος, ο Μίκολα ουσιαστικά αποσύρθηκε το 1993, αν και σποραδικά έκανε κάποιες εμφανίσεις, κυρίως σε επετειακούς αγώνες. Το 2011 έγινε δεκτός στο Rally Hall of Fame, μία ακόμα αναγνώριση της μεγάλης συμβολής του στο Motorsport.

AUDI QUATTRO MODEL YEAR 1983

To 2020 σηματοδότησε τα 40 χρόνια ιστορίας του quattro, με την αξία, την επιτυχία και τις τεχνικές λεπτομέρειες του συστήματος να έχουν αναλυθεί πολλάκις σε αντίστοιχα με αυτό κείμενα, την προηγούμενη χρονιά. Οι γραμμές που προηγήθηκαν, δεν εστίασαν στο quattro αλλά στη συμβολή του Χάνου Μίκολα σε αυτήν την τεχνολογική καινοτομία και είναι αφιερωμένες στη μνήμη του.

AUDI - HANNU MIKKOLA

Σημειώσεις:

Το προσωνύμιο «Ιπτάμενος Φινλανδός» δεν ήταν αποκλειστικότητα του Μίκολα. Στο πέρασμα των χρόνων, με αυτό χαρακτηρίστηκαν πολλοί σημαντικοί Φινλανδοί αθλητές, όχι μόνο του Motorsport αλλά και του στίβου κλπ.

Στην τέταρτη φωτογραφία, το Audi Quattro στα «ακροπολικά» χώματα το 1984 οδηγεί ο Βάλτερ Ρερλ ενώ στην πέμπτη, οδηγός είναι ο Στιγκ Μπλόμκβιστ, το 1983, χρονιά που αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλι, επίσης με Audi Quattro.

 • volkswagen.gr
 • audi.gr
 • skoda.gr
 • athens.bentleymotors.com
 • lamborghini.com
 • ducati.gr
 • vwcv.gr